İçeriğe geç

Un Kalitesini İyileştirmek İçin Depart Un Geliştiriciler

Günümüzde, buğday unu ile yapılan gıdalar dünya nüfusunun beslenmesinde kritik bir rol oynuyor. Dolayısıyla, temel gıda maddeleri arasında yer alan unun besin değerinin yüksek olması büyük önem taşıyor. Tüketici sağlığı ve müşteri memnuniyeti için en önemli etken buğday kalitesi olmakla birlikte, destekleyici maddelerin kullanılması ile çok daha iyi sonuçlar elde edilebiliyor. Dünya genelindeki un üreticileri, ürünlerinin kalitesini ve besleyiciliğini artırmak için un takviyelerinden yararlanıyorlar. Ekmek, bisküvi, makarna ve unlu mamullere olan talebin global ölçekte artması sonucunda, un takviyeleri sektörü de hızla büyüyor.

Son yıllarda, tüketicilerin sağlıklı gıda ürünlerine ilişkin farkındalığının da giderek artmasıyla birlikte, besleyici gıdalara büyük bir ilgi gösteriliyor. Enzim ve mikrobesin öğelerinden oluşan karışımların bir arada kullanılması, hem unlu gıdaların besleyiciliğini artırıyor hem de unun dokusal özelliklerine katkıda bulunarak unlu mamullerin fiziksel ve işlevsel özellikleri açısından belirleyici bir rol oynuyor.

Tahıllar pek çok besin maddesini doğal olarak içermekle birlikte, işleme sırasında ısı gibi etkenlerle bunların önemli bir bölümü kayboluyor. Emülgatörler, enzimler, oksitleyici maddeler ve indirgen maddeler en çok kullanılan un takviyeleri arasında yer alıyor.

Vitaminler minerallere kıyasla genel olarak ısıya, ışığa, oksitleyici ve indirgeyici maddelere karşı daha hassas oluyor. İşlenen gıdanın kendi özellikleri de minerallerin stabilitesini etkileyebiliyor. Dolayısıyla, takviye edilecek besin maddelerinin dikkatle seçilmesi gerekiyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), unun besin değerini artırmak için kullanılacak mineral ve vitamin miktarlarına ilişkin ana esaslar belirlemiş bulunuyor. Bu değerler, unun ne amaçla kullanılacağından bağımsız olarak geçerliliğini koruyor. Buğdayın protein ve karbonhidrat içeriği oldukça yoğun olduğu için, un takviyeleri arasında genellikle bu maddeler yer almıyor.

Tüm canlı organizmalarda bulunan enzimler, una çok düşük oranda ekleniyor. Unlu mamül yapımı sırasında, un su ile buluştuğu zaman enzimler hamurun stabilitesini ve fermantasyonunu artıran metabolik aktiviteleri başlatıyor. Enzimler ekmeğin daha uzun süre tazeliğini korumasına da yardımcı oluyor. Amilolitik enzimler, undaki nişastayı şekere ayrıştırmak için yaygın olarak kullanılıyor. Ardından mayayla fermante olan şeker, hamuru kabartan karbon dioksiti üretiyor. Kullanım amacına bağlı olarak, farklı un tiplerinde farklı enzim türleri bulunuyor.

 

Buğday, insan sağlığı ve gelişimi açısından önemli bir rol oynayan demir ve bağışıklık sistemini destekleyen çinko minerallerini de doğal olarak içeriyor. Fakat, daha önce de belirtildiği gibi, bu minerallerin büyük bir kısmı işleme sırasında kaybolabiliyor. Undaki demir ve çinko içeriği, geliştiriciler yoluyla kayda değer oranda artırılabiliyor. Bu iki mineralin, tüketici ihtiyaçları göz önünde bulundurularak dengeli bir şekilde eklenmesi gerekiyor.

Buğdayda doğal olarak bulunan B vitaminleri de, buğdayın dış katmanlarında bulunmaları sebebiyle una dönüştürülme sürecinde yüksek oranda kayboluyor. Folik asit (B9 vitamini), tiamin (B1 vitamini), riboflavin (B2 vitamini), niasin (B3 vitamini) ve B12 vitamini takviyeleri, unun kalitesini, besin değerini ve insan sağlığı üzerindeki olumlu etkilerini artırıyor. Aynı şekilde A vitamini ve piridoksin de un üretiminde kullanılan takviyeler arasında yer alıyor.

Özetle; un kalitesini, pişirme işlevselliğini ve besleyiciliği iyileştirmek üzere una eklenen gıda takviyeleri olan un geliştiricilerin pek çok kullanım amacı bulunuyor. Bunların başlıcaları arasında kaliteyi iyileştirmek, daha cazip ürünler sunmak, tazeliği korumak, ham maddelerdeki kalite değişkenliğini telafi etmek ve mekanizasyonu kolaylaştırmak yer alıyor.

Depart un geliştiriciler, ununuzu farklı ihtiyaçlarınıza uygun şekilde iyileştirmek ve standardize etmek için özel olarak geliştiriliyor. Uygulama laboratuvarımızda, un örneklerini analiz ederek gerekli geliştiricileri saptıyoruz. Ardından ilgili geliştiricileri ekleyerek, sizin tarifiniz ve pişirme koşullarınızla denemeler yapıyoruz. Depart un geliştirici karışımları ile ideal kaliteyi ve lezzeti yakalamak çok kolaylaşıyor.

Değirmeninizdeki operasyonların verimini ve kalitesini iyileştirmek istiyorsanız, yüksek kaliteli un geliştiricilerimiz hakkında bilgi almak üzere satış yetkililerimizle irtibata geçebilirsiniz. Dünyanın neresinde olursanız olsun, değirmen tesisinizin her türlü yedek parça ihtiyacını 7/24 hizmet veren e-ticaret platformumuz Depart Shop (shop.departspares.com) üzerinden sorunsuz bir şekilde karşılayabilirsiniz.

Diğer Blog Yazıları